KAZAKİSTAN’DA TÜRK ÜNİVERSİTELERİ ISSA TARAFINDAN TANITILDI
Uluslararası Öğrenci Hizmetleri Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın; “Kazak öğrencilerin Türkiye’yi tercih etmelerinin en önemli sebebi Türkiye ile olan kültürel ve sosyal bağlardır.”
Uluslararası Öğrenci Hizmetleri Derneği (ISSA) öncelikli olarak ilk gün Astana’da bulunan bir çok okul gezilip, Türk üniversiteleri hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Bu kapsamda 300’e yakın öğrenci ve okul yönetici bilgilendirildi ve okullarda tanıtım broşürleri dağıtıldı.
Öğrenciler arasında Türkiye’ye ilgi ve sevgi çok büyük olduğu görüldü. Aralarında bazı öğrenciler Türkiye’ye gelmişler ve Ülkemizi çok sevdikleri ve üniversiteyi Türkiye’de okumak istedikleri görüldü.
Okul gezilerinden sonra Dernek temsilcileri Astana Büyükelçiliğini ziyaret ettiler. Büyükelçilikte Sayın Büyükelçi Nevzat Uyanık ve Astana Eğitim Müşaviri Abdülmuttalib Çetin tarafından Dernek temsilcilerini kabul edildi ve detaylı bir görüşme ve fikir alışverişinde bulunuldu. Son Olarak Dernek temsilcileri Astana Yunus Emre Kültür Merkezini ziyaret ettiler. Burada Müdür vekili Almagül İsina ile görüşüldü ve fikir alışverişinde bulunuldu.
Uluslararası Öğrenci Hizmetleri Derneği (İSSA), Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlediği programla gençleri Türkiye’de eğitim imkanlarıyla tanıştırdı. Otelde düzenlenen seminerde iki gün süresince Türk üniversiteleri hakkında detaylı bilgiler verildi. Ayrıca Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi de seminerde bir sunum yaparak üniversitelerini anlattılar.
İSSA’nın bir otelde yaptığı Türk Üniversiteleri Tanıtım Seminerine, İSSA Başkanı Dursun Aydın, Türkiye’nin Astana Eğitim Müşaviri Abdülmuttalib Çetin ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programda katılımcılara Türk üniversitelerinde eğitim imkanları hakkında bilgi veren Aydın, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Aydın, yaptığı açıklamada, Kazak öğrencilerin Türkiye’de eğitim şartlarıyla ilgili fazla bilgi sahibi olmadığını belirterek, bu nedenle öğrenciler için iki günlük Türk üniversitelerini tanıtım semineri düzenleme kararı aldıklarını söyledi.
Kazakistan’ın Türkiye’ye en çok öğrenci gönderen dört ülke arasında olduğuna işaret eden Aydın, şu an yaklaşık 3 bine yakın Kazak öğrencinin Türkiye’deki birçok devlet ve vakıf üniversitelerinde okuduğunu dile getirdi.
Aydın, Kazak öğrencilerin daha çok tıp, bilgisayar ve teknik bölümleri tercih ettiğine dikkati çekerek, “Kazak öğrencilerin Türkiye’yi tercih etmelerinin en önemli sebebi Türkiye ile olan kültürel ve sosyal bağlardır.” dedi.
Son 3 yılda Türkiye’de okuyan yabancı öğrenci sayısının 65 binden 130 bine çıktığı bilgisini paylaşan Aydın, bu rakamın 40 bininin Türk cumhuriyetlerden gelen öğrenciler olduğunu, 2023 yılına kadar Türkiye’nin yabancı öğrenci sayısını 250 bine çıkarmayı hedeflediğini kaydetti.
Aydın, Türkiye’de üniversite ve öğrenci sayısının artmasıyla eğitim kalitesinin de arttığını dile getirdi.
Şu an yurt dışında 100 bine yakın Türkiye mezununun olduğunu kaydeden Aydın, “Mezunlar kendi ülkelerinde Türkiye’nin gönüllü elçisi olarak göreve başlıyor. İş adamı oluyorlar ve Türkiye ile iş yapıyorlar veya ülkesinin bürokrasisinde bir göreve geliyor ve Türkiye ile olan ilişkilerini güçlendiriyorlar.” diye konuştu.
Ayrıca seminere katılanlar arasında anket düzenlendi ve çekilişler yapıldı. Çekiliş sonrasında 3 kişiye Türkiye de okumak şartı ile burs hediyesi verildi.