Yaşadığımız coğrafya tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, yaşanan birçok olayda tarihte önemli dönüm noktalarını oluşturmuştur. Dünya tarihinde birçok salgın hastalık, sonrasında önemli değişimleri de beraberinde getirmiş, dengeleri değiştirmiştir. Çin’de başlayıp tüm dünyayı saran ve özelliklede gelişmiş batı ülkelerinde bir ateş topu gibi alevlenen Covid-19 Pandemik salgın dünyanın bir numaralı gündemi olmuştur. Covid-19 virüsü görünmeyen bir düşman olarak tüm dünyayı 4 aydır esir almış, 2 milyona yakın insan hastalanmış, 130 bini aşkın ölüm vakası olmuştur. Henüz nereye kadar uzanacağı belli olmayan bu salgın hakkındaki ortak görüş “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” fikridir.
Dünyada; üretimin ve ekonominin iki ana merkezi olan Doğu (Çin, Kore, Japonya) ve Batı (ABD, Avrupa bölgesi) bu salgından en çok etkilenen bölgeler olmuştur. Bu nedenle üretim, ekonomi ve sosyal hayat doğrudan etkilenmiştir. Elbet bir gün, bu yangın da sönecek. İşte o zaman yıkımın boyutu daha net görülecek ve dünyada dengelerin nasıl değiştiği daha iyi anlaşılacaktır.
Dünyamız; 2020’nin sonlarına doğru yeni dönem ve acı gerçekler ile yüzleşmeye başlayacaktır. Henüz yangın bitmeden bile yeni dönemin köşe taşları belirmeye başlamıştır. Esnek çalışma hayatı, uzaktan eğitim ve online satış-pazarlamada yükseliş bunun ilk örnekleri olup yangın sonrasında da bu değişim süreci hızlanarak devam edecektir. Çin’de çıkan bir kıvılcımın İtalya’da, İstanbul’da başlayan bir yangının tüm Türkiye’de aleve dönüşebildiğine şahit oluyoruz. Tüm insanlar gördü ki ‘Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’ sözü çokta doğru değilmiş. Yangın tüm dünyayı sardı.
EĞİTİM SEKTÖRÜNDE DE DEĞİŞİM RÜZGÂRLARI ESECEK.
Söz konusu yangından sonra birçok sektörde değişim rüzgârları esecektir. En çok değişime uğrayacak sektörlerden bir tanesi de eğitim sektörü özellikle de Eğitim Turizmi olacaktır. İlmin beşiği olarak eğitim kurumlarının merkezi bir zamanlar doğu ülkeleri iken son yüzyılda bu süreç Batıya kaymıştır. Bu nedenle de bugün 5,5 milyon uluslararası öğrencinin yüzde 60’ı Batı ülkelerinde eğitim görmektedir. Dünyadaki uluslararası öğrencilerin yüzde 31’ini Çin, yüzde 14’ünü Hindistan, yüzde 7’sini Güney Kore ve yüzde 6’sını Suudi Arabistan’dan gelen öğrenciler oluşturmaktadır (Dünyadaki uluslararası öğrencilerin yüzde 58’i bu 6 ülkeden geliyor). Son yıllarda Amerika’da baş gösteren, Müslüman karşıtı olaylar ve Çin–ABD ticaret savaşının uluslararası öğrencilere olumsuz etkisi Covid-19 Pandemisi ile iyice artmıştır.
ABD’deki uluslararası öğrenciler dünyadaki tüm uluslararası öğrencilerin yüzde 28’ini oluştururken bu rakam yıllık gelir bazında 42,4 Milyar USD düzeyindedir(2017 yılı). Bunlarında yüzde 45’i Çinli öğrencilerden oluşmakta ve Çinli öğrencilerin ülkeye bıraktığı yıllık döviz 20 milyar USD civarındadır. Amerika’ya yurtdışından gelen 1.078.822 öğrencinin yüzde 65’i Asya, yüzde 15’i Afrika ve Ortadoğu’dan, yüzde 9’u Avrupa’dan, yüzde 11’i diğer ülkelerden oluşmaktadır.
Dünyadaki uluslararası öğrencilerin yüzde 30’u Avrupa’da eğitim görmektedir. Örneğin Almanya’da okuyan 251.542 uluslararası öğrencinin yüzde 30’u Asya Pasifik, yüzde 21’i Afrika ve Ortadoğu, yüzde 10’u Orta Asya, yüzde 30’u Avrupa’dan, yüzde 9’u Amerika kıtasından gelmiştir. Avrupa’nın uluslararası öğrencilerden elde ettikleri gelir çok önemli seviyelerdedir. Örneğin İngiltere’nin uluslararası öğrencilerden yıllık geliri 22,6 Pound (2017 yılı) civarındadır. Pandemik salgın sonrası Batıda zaten çok pahalı olan eğitim ücretlerinde değişiklik olmasa bile genel olarak hayat pahalılığı iyice artacaktır. Batıdaki Müslüman ve yabancı düşmanlığın artışına paralel olarak bu sayılar ve gelirler azalmaktadır. Pandemi sonrasında bu kayıp iyice artacaktır.
Bir uluslararası öğrencinin yıllık harcamasına; eğitim sabit ama konaklama ve yaşam masrafları değişken olmak ile birlikte ortalama olarak harcamalarına bir göz atalım: ABD’de eğitim 25.000, konaklama ve yaşam 18.000, İngiltere’de eğitim 21.500, konaklama ve yaşam 36.000, Almanya’da eğitim 13.000, yaşam ve konaklama 10.000, Türkiye’de eğitim 6.000, yaşam ve konaklama 5.000 (Maliyetler, lisans eğitimi için ortalama ücret ve USD/YIL olarak verilmiştir).
Doğulu öğrenciler Avrupa’nın Müslüman ve yabancı düşmanlığına dayansalar bile ödeme güçleri batıdaki hayat pahalılığına dayanabilecek mi? Yoksa eğitimlerini yarıda bırakıp kalitesiz eğitim sisteminden kaçtıkları ülkelerine mi geri dönecekler? Hayır, asla eğitimlerini yarıda bırakmayacaklar. Bu cesur gençler özellikle de Müslüman öğrenciler kendilerine daha ekonomik ve güvenli yeni limanlar arayacaklar. Bu yeni dönemde tanıtımda hızlı davranan, kalitede ve uygun ücretle kendisini gösteren ülkeler kazanan olacaktır. Bu konuda en uygun ülkelerden birisi de Müslüman Türkiye’dir. Bu süreçte uygun fiyat, kaliteli eğitim ve İngilizce eğitim verebilen, Avrupa’da denkliği olan üniversitelerimiz öne çıkabilir.
ONLİNE PLATFORMLARI GELİŞİYOR
Dünyadaki eğitim konusunda güvenli liman olabilmemiz için hiç vakit kaybetmeden Online platformlarda tanıtım faaliyetlerine başlanılması çok önemlidir. ISSA olarak online tanıtım platformumuzu oluşturduk. Her hafta birçok dilde EDUINTURKEY Webinar seminerleri başlatıyoruz. Dünyanın bir ucunda ve evinde oturan öğrenci adayına anında ulaşacağız, üniversitelerimizi tanıtacağız. Online seminerlerimizde Türkiye’deki eğitim fırsatlarını anlatacağız, sorularına anında canlı yayında cevap vereceğiz.
Dört dilde www.eduinturkey.org isimli web sitemiz faaliyetine başladı. Tüm üniversitelerimiz, devletimizin ilgili makamları ve STK’lar etkin ve doğru tanıtımlar yapar ve yeni döneme adapte olabilirler ise Eğitim Turizminin Rotası Türkiye’ye dönebilir.
Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Allah(cc) ülkemizi ve tüm insanlığı bu salgından bir an evvel kurtarsın. Kalın sağlıcakla…
Uluslararası Öğrenci Hizmetleri Derneği Başkanı
Dr. Dursun Aydın