Yurt dışında yabancı öğrencilerin Ülkemize gelişini yıllarca FETÖ kendi emellerine göre yönetmiş ve üniversitelerimizin gerçek tanıtımını engellemiştir
Üç yıl öncesine kadar Türkiye’de okuyan uluslararası öğrenci sayısı 60 bin civarında idi. Bugün ise ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı 100 bini aşmıştır. Bu öğrenciler başta büyük şehirlerde olmak üzere birçok ilimizdeki üniversitelerin çeşitli bölümlerinde eğitim görmektedir. Bu sayının 2023 vizyonundaki hedefi ise 200 bini aşmaktır.
Yıllardır yurt dışından Türkiye›ye okumaya gelecek yabancı öğrencilerin önündeki en büyük engel güya Türkiye›yi tüm dünyaya tanıttığı
ve duyurduğu zannedilen FETÖ olmuştur. Bu örgüt birçok ülkede açtığı okullarda sadece Dinler arası diyalog diye yutturdukları projeyle kendi emellerine hizmet verecek bir nesil yetiştirilmesini amaç edinmiştir.
Türkiye’de okumak isteyen öğrencilerin önündeki engeller:
O dönemlerde FETÖ’den bağımsız bir şekilde üniversitelerimizi duyan ve Türkiye’de okumak isteyen yabancı öğrencilerin önünde birçok engel vardı.
- Türk eğitim sistemi ve üniversitelerimiz hakkında yeterli bilgiye ulaşamıyorlardı.
- Yabancı öğrenciler memleketlerinden direk üniversitelerimize kayıt yaptıramıyor, birçok bürokratik engelle karşılaşıyordu. Birçok evrakı elden veya kargo ile üniversiteye ulaştırılması zorunlu idi.
- Ülkemizin yıllar önce başlattığı Büyük Öğrenci Projesi (BOP) ile gelen yabancı öğrenciler bile FETÖ›nün ağına düşüyor, onların danışmanlığı kapsamında üniversitelerde okurken birçokları onların içinde yetişiyordu. Belki de bu örgütün Kafkaslar›da çok güçlü olmasının sebeplerinden birisi de bu süreç olmuştur.
- Yabancı öğrencilerden en zeki ve başarılı olanları FETÖ’nün tezgahından geçerek Türkiye burslarını alıyor ve üniversitelerin en iyi bölümlerine yerleşiyordu.
- Türk üniversitelerinin tanıtımları maalesef devlet tarafından yeterince desteklenmiyordu
“Üç yıl öncesine kadar ancak 60 bin civarındaki yabancı öğrenci sayısı son yıllarda FETÖ›nün gerçek yüzünün ortaya çıkması ve yapılan birçok yeni çalışma sayesinde bugün 100 binleri aşmıştır.”
Son yıllarda yeni olarak yapılan çalışmalar:
- Türk üniversitelerinin yurt dışında tanıtılması için devlet büyük destekler vermeye başladı. (Ekonomi Bakanlığının 2015/8 sayılı Tanıtım Destek Kararı yayınlandı)
- Birçok üniversite bu destek kapsamında kendi tanıtımlarını yapmaya başladı.
- TOBB-DEİK’e bağlı Eğitim Ekonomisi İş Komisyonu, Anadolu’daki birçok üniversitenin birlikte kurduğu KÜNİB ve birçok devlet ve vakıf üniversitenin üye olduğu Uluslararası Öğrenci Hizmetleri Derneği (ISSA -TURKEY ) gibi STK’lar yurt dışında üniversite tanıtım etkinlikleri yapmaya başladı.
- YÖK, yabancı öğrencilerin üniversitelerine kayıt olma şartlarını daha şeffaf hale getirdi ve internetten kayıt kabule başlandı.
- TÜRKİYE bursları ilgili mevzuat kapsamında şeffaf bir şekilde FETÖ›nün etkisinden arındırılarak yurt dışında tanıtılmaya ve başarılı yabancı öğrencilere ulaşarak gerçekten hak edenlere verilmeye başlandı.Ülkemizde okuyacak öğrenci sayısı 2023 vizyonunda net olarak ortaya kondu ve politika belirlendi. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu her fırsatta gündeme taşıdı.
Sonuç olarak:
Yıllarca ülkemizdeki yabancı öğrenci sayısın artmasının önündeki en önemli FETÖ engeli kalkmaya başlayınca ülkemizde okuyan yabancı öğrenci sayısı bugün 100 bini aşmıştır. Bu hain örgüt, yabancı öğrencilere yönelik çalışmalarını ülkemizin menfaatine değil, tamamen kendi menfaat ve emellerine uygun olarak yürütmüştür. Genel olarak Türkiye’ye kendi tezgahından geçen ve menfaatlerine uygun olan yabancı öğrenciler gelebiliyordu. O günlerde yurt dışındaki diğer yabancı öğrenciler için Türk üniversiteleri hakkında başka kaynaklardan bilgi edinmek neredeyse imkansız ve Türkiye’de okumak sadece bir hayaldi.
Artık üniversiteler, kamu ve STK’lar el ele verip ülkemizi ve Türk üniversitelerini tüm dünyaya etkin ve koordineli bir şekilde tanıtmalıyız.
Böylece tüm dünya gençliğine ulaşılmalı ve üniversitelerimizin kapıları açılarak, Türkiye›deki yabancı öğrenci konusunda 2023 vizyonu hedeflerine
ulaşmalıyız. Ayrıca ülkemizde eğitimlerine devam eden yabancı öğrencilerin eğitimleri sürecinde de sorunlarına çözümler üretmeliyiz. Bu
öğrenciler mezun olduktan sonra her biri ülkelerine Türkiye’nin gönüllü tanıtım elçisi olarak geri dönsünler.
Türk üniversitelerinin güçlü tanıtım programları düzenlenir ise hain örgüt FETÖ’nün yurt dışında son dönemlerde başlattığı ülkemiz ve
üniversitelerimiz hakkındaki karalama kampanyasını da önlemiş oluruz. Bundan sonra; Türk üniversitelerini ve ülkemizin diğer güzelliklerini yurt dışında tanıtmak hepimiz için vatani bir görevdir.